23. 4c C.K.V.2 Paulus Potter en Berchem.doc

CKV2 verslag Mauritshuis

Gekozen schilderij 1: Paulus Potter: de jonge stier

Inhoud: Paulus Potter geeft een herder en zijn vee op de wei weer.

De boodschap weer van het boerenwerk op het weiland.

Voorstelling: Het kunstwerk verwijst naar de werkelijkheid: Een boer laat zijn vee grazen en rust met een paar dieren onder een boom.

Alles is realistisch geschilderd: net als op een foto. De dierencompositie van Potter kan echt gebeurd zijn en gebeuren, daarom is het geen fictieve schilderij.

Boodschap en visie:

De schilder heeft geprobeerd het plattelandswerk zo realistisch en harmonieus weer te geven:

De dieren staan heel vredig te rusten samen met de boer onder een boom.

Het lammetje ligt vredig te slapen tegen zijn moeder die hem waarschijnlijk warm wil houden. De bok op het schilderij staat dicht bij het schaap en het lam, alsof hij de vader van het lam is. De koe ligt en de jonge stier staat naast de koe. Alle dieren liggen of staan samen onder de boom als een geheel met de boer.

Het kunst werk van Potter suggereert realistisch naar de werkelijkheid: zijn voorstelling van runderen onder een boom met boer kan heel goed hebben plaatsgevonden. Daarom is het figuratief. Er zit echter ook een klein bedrog in het schilderij: het landschap suggereert met zijn diagonale lijnen dat er heuvels zijn in den haag terwijl die er niet zijn. De wei van het schilderij bevindt zich namelijk in Den Haag. Dat is het enige fictieve van het schilderij.

Abstrahering: De vormen zijn niet geïdealiseerd omdat ze net zo geschilderd zijn als in het echt. Koeien en schapen liggen precies zo onder een boom. Alleen de weilanden zijn een beetje hoger afgebeeld dan ze echt zijn. Dat komt door de diagonale lijnen in het landschap.

Hier treedt lichte non-figuratie op.

Vorm:

Licht: Door de bewolking op het schilderij is geen zon te zien en is het licht gematigd.

Er zijn geen fel gekleurde delen in het schilderij. Het is dof. Of dat komt doordat het schilderij zo oud is weet ik niet.

Kleur: De kleuren zijn in het algemeen dof. De kleurhelderheid is dof en de kleuren zijn verzadigd. Er is veel grijsgroen grijs bruin en grijs gebruikt in het schilderij. Alleen door de sterke verlichting in het museum kon ik de kleuren goed zien.

Ruimte: De compositie is afgebeeld op een weiland rondom Den Haag. Het bevindt zich dus in de buitenlucht. De ruimte is met vrijwel geen reliëf gemaakt en ruimte omvattend.

Er vindt afsnijding en overlapping plaats, omdat sommige dieren voor of achter andere dieren staan. Er is een kikker perspectief gebruikt: de horizon staat laag aan de grond.

Hoewel de horizon laag staat zijn er in de verte toch koeien die onder de horizon staan.

De vorm is samengesteld: er zijn verschillende componenten in het schilderij, namelijk: verschillende dieren en een mens, er zijn ook wat vogels in de lucht.

Compositie: De compositiegrondvorm is horizontaal. Alles is horizontaal afgebeeld

Tijd: Er is geen bewegingsuggestie.

Functie: Het schilderij heeft als functie weer te geven een boer tijdens het werk op het weiland met zijn runderen, maar er zit echter een diepere betekenis in het schilderij. De dieren en de boer worden als een echte gemeenschap afgebeeld.

Ze staan en rusten bij elkaar als een grote familie.

Ik vind het schilderij een goede indruk geven van een hechte dierengemeenschap met de boer op het weiland.

Tegelijkertijd is het schilderij te simpel voor mij. Dat komt doordat er geen interessante figuren zijn. Er zijn geen mooie gebouwen als molens of kastelen; geen interessante mensen zoals ridders of koningen met mooie wapens of kleding en zelfs geen interessant landschap met bergen en zee of heuvels.

Alleen maar een boer die runderen aan het grazen is. Het schilderij is mooi getekend maar het is compleet oninteressant voor iemand die van een beetje techniek houdt zoals mij.

Vergelijking met schilderij.

Ik heb gekozen voor dieren schilderij van Berchem.

Er zijn veel overeenkomsten en verschillen tussen de schilderijen.

Een grote overeenkomst zijn de dieren. In beide schilderijen spelen de dieren een grote rol.

Ze nemen een groot gedeelte van de ruimte in beslag van het schilderij.

In beide schilderijen staan de dieren bijna symbolisch dicht bij de mensen. Bij Berchem haalt de man melk van de koe en brengt het naar zijn vrouw en kind.

De dieren lijken in beide schilderijen op een gemeenschap: verschillende dieren slapen en staan bij elkaar zonder vrees voor elkaar.

Een ander overeenkomst is de grootte van de schilderijen. Zij zijn beiden heel groot: 4x4 meter.

Verschillen zijn er ook: Er zijn meer mensen in het schilderij van Berchem, zoals een vrouw en een kind. De vrouw is naakt en het kind ook.

Bij Van Berchem staan de dieren en de mensen voor een grote rots. Bij Potter zijn er geen rotsen.

Een ander verschil is dat het schilderij van Berchem op een religieuze wijze opgevat zou kunnen worden. Het Baby de vrouw en de man zouden met Jezus Jozef en Maria vergeleken kunnen worden. Dat in tegenstelling tot het schilderij van Potter waar helemaal niets als Bijbels beschouwd kan worden. Dat is een voornamelijk verschil tussen de twee kunstwerken.

Het naakt in het schilderij van Berchem duidt erop van invloed van de Renaissance die helemaal zoek is bij Potter waar geen naakt is of andere signalen van de Renaissance.