20. 4c Nooit Meer Slapen Willem Frederik Hermans (een misgelopen Studiereis naar Noorwegen)

Boekverslag Nederlands

I

Schrijver: Willem Frederik Hermans

Titel: Nooit meer slapen

Uitgever: De Bezige Bij

Jaartal gelezen druk: 1999 Amsterdam 27e Druk

Jaartal 1e druk: 1966

Motto

“I do not know what I may appear to the world, but to myself I seem to have been only like a boy playing on the sea-shore, and diverting myself in now and then finding a smoother pebble or a prettier shellthan ordinary,

whilst the great ocean of truth lay all undiscovered before me.”

Sir Isaac Newton

Verband van motto met verhaal

Het verband tussen motto en verhaal is, dat de hoofdpersoon Alfred op een afstudeerreis gaat naar Noorwegen.

Alfred trekt rond in Noorwegen op zoek naar een meteoriet.

Zijn ervaringen tijdens deze reis, kunnen worden vergeleken met de uitspraak van Sir Isaak Newton over ontekkingen.

III Genre

Het genre van het verhaal is Avontuur.

Alfred de protagonist maakt een spannende tocht door Lapland en maakt heel wat ongebruikelijks mee.

IV Thema

De thema van het verhaal is dat een Nederlandse student, Alfred die voor zijn studie geofysica een meteorieten hypothese van ene professor Nummedal in Noorwegen gaat onderzoeken.

V Samenvatting

Alfred, een Nederlands student geofysica gaat voor het afronden van zijn studie naar Noorwegen om daar een hypothese voor zijn studie te onderzoeken. Hij gaat, eenmaal aangekomen in Oslo naar ene professor Nummedal, die hem uitlegt wat de hypothese is die hij moet gaan onderzoeken.

Alfred moet echter voor hij zijn reis begint de nodige luchtfoto’s ophalen uit Trondheim. Daar vindt hij ze echter niet, wat een grote teleurstelling is voor hem. Hij ontmoet nog verschillende professoren zoals professor Ofedahl en professor Hvalbiff en Sibbelee.

Al deze professoren houden Alfred voor de gek, vooral Nummedal door hem het vinden van de luchtfoto’s hem niet te vergemakkelijken.

Eenmaal in Noorwegen maakt Alfred een reis vanuit Oslo naar het Noorden van het land. Hij passeert tijdens zijn reis de steden Trondheim, Narvik, Tromso (waar hij een monument ziet van een sterke man, die 317 kilo gedragen heeft!) Alta en komt zelfs in tot in de stad Karasjok.

Hij land met een drijfvliegtuig op het meer van Alta. Daar ontmoet hij Arne, Qvigstad en Mikkelsen.

Met deze Noren gaat hij vanaf Alta verder op een soort onderzoek en survival tocht in de omgeving van een straal van ongeveer 25 km.

Alfred ziet prachtige bergen, meren fjords en Lappen met rendieren terwijl hij meeloopt met de anderen. Ze slaan tenten op en bivakkeren daar ‘s nachts. Overdag trekken zij rond, en onderzoeken de grond in de omgeving op meteorieten en andere vreemde stenen.

Op een dag komt Afreed er achter dat Mikkelsen de belangrijke luchtfoto’s van het gebied heeft. En hij komt er ook achter dat Nummedal hem voor de gek gehouden heeft.

Van dat punt gaan Qvigstad en Mikkelsen in een andere richting.

Zij onafhankelijk verder zoeken in een al gepasseerd gebied.

Zij hopen zo dat zij eerst de meteoriet vinden, om de hypothese te bevestigen.

En paar dagen later verdwaalt Alfred. Door zijn domme eigenwijsheid gaat hij naar de verkeerde richting en gaat eigenwijs verder zonder om te kijken voor Arne. Hij verdwaalt in de omgeving van de rivieren Lievnasjokka en de Rivo-elv. Arne zoekt naar Alfred maar vindt hem niet.

Omdat Alfred niet gewend is om te overleven in de natuur komt hij in de moeilijkheden.

Een paar dagen later krijgt Arne een ongeval. Hij glijdt uit op een steen, en breekt zijn hoofd. De uitgeputte Alfred vindt hem op zijn terugtocht.

Door zijn grote doorzettingsvermogen, weet Alfred toch zichzelf te redden.

Alfred keert terug naar Oslo. Daar ziet hij nog even proffessor Nummedal voordat hij gepromoveerd naar Groningen terugkeert.

VII Technische beschrijving

Het verhaal begint vanaf het begin van de gebeurtenissen. De literaire term voor zo’n begin heet “ab ovo”. Het verhaal begint in het kabinet van professor Nummedal, voordat de echte reis begonnen is.

Er is een auctoriaal perspectief. De protagonist is Alfred. Alfred is een beschrijver van alles wat er gebeurt in het boek. Hij geeft regelmatig beschrijvingen van wat hij ziet, denkt en ervaart tijdens zijn reis. Hij denkt veel na over het commentaar en het gedrag van de andere personages, vooral over de tritagonist Arne.

Het verhaal is opgebouwd ui alinea’s van verschillende grootte. elk alinea beschrijft een gedachte of een dialoog.

Het vehaal is chronologisch opgebouwd. Alle gebeurtenissen lopen in elkaar over.Er zijn geen sprongen terug in de tijd. En er zijn ook geen flashbacks.

Wel zijn er een soort van denkbeeldige voorstellingen van wat er nou met de luchtfoto’s gebeurd is, die Alfred moest hebben. Alfred stelt zich in die gedachten voor hoe Nummedal die foto’s aan de Noorse student Mikkelsen geeft.

Het verhaal is op een realistische manier geschreven en is geen fictie.

Als toerist in Noorwegen vind ik dat je heel veel nuttigs kan halen uit het verhaal van Hermans. Bijvoorbeeld voor reisinformatie en voor uitrustingt.

Er wordt heel precies gezegd van wat je kunt aantreffen als je in Lapland bent.

Daarom is het boek oook zo nuttig.

Het mooiste zou zijn vind ik als je het boek leest terwijl je op reis bent in Noorwegen. Dan zie je letterlijk hoe mooi geschreven het boek is.

Alfred’s verhaal kan gebeurd zijn en is geen fictie daarom.

Ik vond de slotpagina’s van het boek heel mooi.

Vooral wanneer Alfred op de terugweg is en leest dat er een echte Meteoriet gevallen is op het gebied waar hij eerder heeft gezocht in zijn Laplandische tocht

Hier volgt een citaat uit het vliegtuig.

“Ik koop een halve fles Whisky. Een krant waarin ik een klein berichtje gelezen heb, glijdt van mijn knieën. Het ging over een lichtschijnsel en een klap, waargenomen in de buurt van Karasjok. Een vliegtuig van de geofysische dienst, dat voorzien was van apparatuur om de sterkte magnetische veld te meten, is opgestegen en heeft de omgeving van Karasjok verkend. Op een bepaalde plaats heeft men inderdaad een sterke magnetische afwijking kunnen constateren. Men acht de mogelijkheid niet uitgesloten dat er een meteoriet is ingeslagen.”

Er wordt ook heel veel aandacht geschonken aan het gereedschap en de uitrusting van de rondtrekkende studenten.

Citaat:

“Wij verdelen alles over de vijf rugzakken. In de rugzak van de sterke man komen: de twee tenten, de primus, de theodoliet, de petroleumtank en alle blikjes. De acht broden binden we er met een touw omheen.”

Er is geen fragmentarisme in het verhaal, je hoeft de stukken die je leest niet zelf in elkaar te zetten. Dat beschrijft Hermans voor je in de vorm van de gedachten van Alfred.

VI Mening

Ik vond het boek erg moeilijk om te lezen. De proza is wel erg zwaar in elkaar gezet. De proza bestaat uit lange moeilijke zinnen, waarbij veel inlevingsvermogen wordt verwacht van de lezer.

Het boek was wel erg mooi, vooral in zijn beschrijvingen van het Noorse Lapland. Hermans doet erg zijn best vooral in het beschrijven van de omgeving. Meren, rivieren en bergen worden uitvoerig beschreven in het boek.

Voorbeeld

De beschrijving van de natuur vond ik een van de mooiste kanten van het boek

Ook de omstandigheden waarmee je te maken hebt als student op reis in Noorwegen worden goed en uitvoerig beschreven.

Voorbeeld

Dat vond ik erg interessant

Er wordt ook aandacht geschonken aan de situatie van de Noorse taal.

Er wordt gezegd dat elke student in Noorwegen Frans, Duits, en engels moet kennen om een studie te kunnen doen.

“Zo zijn wij altijd eerder geneigd een buitenlander eerder te geloven dan een landgenoot, zelfs als die landgenoot het beter weet. Wanneer een Noor hier met iets nieuws komt aandragen, zeggen de mensen: dat kan niet goed zijn, want dat hebben we nog niet in een Amerikaans boek gelezen. Maar als een Amerikaan iets onzinnnigs beweert en een Noor spreekt hem tegen, dan zeggen ze: hij is niet op de hoogte! Hij is maar een provinciaal! Hij moest ens een jaartje naar Amerika gaan!”

Er wordt ook gezegd dat er Amerikaanse sigaretten in de smaak zijn in Noorwegen, en ook dat er veel Amerikaanse invloed is op de Noorse cultuur.

En vooral veel invloed op de jongeren cultuur en hun muziek.

Ik vond het boek erg mooi en ook interessant vooral omdat de route van de reis duidelijk staat beschreven. Ik heb alle plaatsen in Noorwegen, waar Alfred geweest is, opgezocht op de kaart.

Dat vond ik erg leuk om te proberen, met passer en al.

Het lezen van het boek werd steeds leuker naarmate ik verder had gelezen.

Vooral het einde van het verhaal vond ik erg humoristisch.Alfred krijgt toch een meteoriet, in de vorm van een kado.Hij krijgt twee manchetknopen gemaakt van Meteroriet. Het verhaal heeft daarom een gesloten einde: Alfred promoveert en keert terug naar Groningen. De reis is dan voorbij.

“Hier zit ik, in elke hand een manchetknoop, aan elke manchetknoop een halve meteoriet. Samen een hele. Maar geen enkel bewijs voor de hypothese die ik bewijzen moest.”

Ik vond “Nooit meer slapen” een fantastisch boek.

Het boek heeft veel met de geologie en natuur te maken. Daar ben ik in geinteresseerd. Het was het voor mij leuk om al de natuurkundige termen en theorieen te lezen.

Vooral als ik naar Noorwegen op vakantie ben is de kans groot dat ik dit boek nog een keer zal lezen.

Ik vond persoonlijk ‘Nooit meer slapen’ een mooi en interessant boek

Het was zeer de moeite waard om te lezen. Veel beter dan “Fernir”.